Livrare gratuita la comenzi in valoare de peste 350 lei | Discount 5 lei la livrare pentru plata cu cardul la comenzi sub 350 lei

Ce sunt aditivii alimentari? Informații practice.

Dacă în ultima postare am discutat informații generale cu privire la aditivii alimentari, de data aceasta vom trece la informații mai practice și mai puțin tehnice.

Aditivii alimentari se folosesc din perioade îndepărtate, unii fiind esențiali pentru prezervarea calității unor alimente, chiar conservarea acestor alimente pentru satisfacerea nevoilor de siguranță și securitate alimentară. Practic, aceștia sunt folosiți pentru păstrarea alimentelor într-o stare bună ca noi să nu ne îmbolnăvim prin intermediul a ceea ce ingerăm și, în același timp, să ne fie tuturor satisfăcută nevoia de hrană. Înțelegem astfel, că avem nevoie de ei pentru calitatea unor alimente și pentru a reuși să avem cu toții mâncare pe masă.

Însă aici e nevoie să discernem între o adevărată nevoie și utilizarea aditivilor în mod excesiv, doar de dragul de a crea produse ultrapocesate pentru a satisface iluzia unei nevoi. Odată cu evoluția noastră a evoluat și industria alimentară, nevoia de hrană a crescut și implicit a început să crească și producția de noi alimente. Astfel, a fost inevitabil să ajungem aici, în punctul în care producția și implicit consumul de alimente ultraprocesate (care de cele mai multe ori, la lista de ingrediente au enumerate 2-3 rânduri de aditivi alimentari) e foarte crescută.

Aditivii alimentari, esențiali sau nu?

Uneori aditivii sunt esențiali, însă de cele mai multe ori nu (sau sunt esențiali pentru cei care creează produse alimentare și ni le vând nouă – produse care nu au în scopul lor final și menținerea sănătății). Ei au diferite calități, si-i regăsim atât în stare naturală, cât și sintetică, însă atunci când aceștia sunt utilizați în mod abuziv în industrie, dau naștere unor produse care se îndepărtează tot mai mult de starea lor naturală și implicit de calitatea alimentelor de a furniza o energie calitativă care să ne satisfacă nevoile de nutrienți pentru buna funcționare.

Totodată, după cum ați observat in postarea anterioară, unii aditivi alimentari ajung să fie reevaluați datorită grijilor pe care le ridică cu privire la impactul asupra sănătății, unii chiar ajungând să fie banați pentru a fi introduși în alimente în timp. Nu ar trebui ca acest lucru să ne sporească frica, însă ar trebui să ne facă mai conștienți de alegerile alimentare pe care le face și de abundența produselor bogate în aditivi pe care le alegem – de aceea citirea etichetelor e un lucru important.

Legătura dintre aditivi și echilibrul microbiotei

De asemenea, există studii care să confirme faptul că aditivii alimentari contribuie la modificarea proporțiilor diverselor bacterii existente la nivelul microbiotei noastre intestinale, microbiotă care e din ce în ce mai corelată (și în lumea științifică, nu doar empiric) cu starea de sănătate. Astfel, un dezechilibru la nivelul acestei microbiote s-ar putea corela și cu un dezechilibru la nivel de sănătate, acest lucru fiind vizibil la persoanele care prezintă Sindrom de Intestin Iritabil și care, dacă consumă produse bogate în aditivi, pot prezenta simptome accentuate ale acestui sindrom: schimbări bruște de tranzit intestinal, inflamație, dureri viscerale. În cazurile de intestin iritabil, în funcție de toleranța individuală, se poate ajunge până la recomandarea de excluderea a anumitor aditivi din rândul poliolilor – malitol, xilitol, sorbitol, eritritol (îndulcitori). Totodată, indivizii atopici și alergici ar putea prezenta o sensibilitate aparte la anumiți aditivi alimentari, însă acest lucru nu înseamnă că populația generală e exclusă din a manifesta simptome corelate cu consumul excesiv de produse care îi conțin.

Aditivii alimentari și alimentația bebelușilor

Când vorbim de copii și produsele pe care le oferim acestora, trebuie să înțelegem că ceea ce le oferim în primele 1000 de zile de viață (inclusiv cu perioada intrauterină) le setează acestora baza pentru restul vieții. Un simplu exemplu, ușor de digerat, ar fi cel al bisfenolului A care putea ajunge indirect, ca aditiv, în consumul alimentar, prin simplul fapt că sticlele îl conțineau. Acum există alternative a acestuia pentru că s-a descoperit că ar provoca tulburări la nivel endocrin. O atenție sporită ar trebui acordată hranei pe care le-o oferim copiilor și bebelușilor datorită faptului că dezvoltarea modului în care le funcționează organismul și inclusiv tractul digestiv continuă și după naștere, iar aceștia pot prezenta o sensibilitate mult mai crescută decât noi, adulții, la tot ce înseamnă aditivi alimentari.

Îndemnul este să alegeți mereu conștient produsele alimentare pe care le cumpărați și le ingerați, să verificați etichete și să vă întrebați dacă produsul ales vă apropie mai mult de sănătate și starea de bine sau îi oferiți puterea de a vă impacta nu tocmai pozitiv. Nu e vorba de a intra într-o stare de frică, ci de a alege conștient, în majotitatea cazurilor (pentru că excepțiile nu sunt cele care produc schimbările pe termen lung și e normal să existe), alimente care să se apropie cât mai mult de starea lor naturală, care să nu fie ultraprocesate și implicit să nu conțină rânduri de aditivi cărora nu puteți să le pronunțați nici numele. În unele cazuri, aceștia sunt esențiali si pentru alimente, și pentru buna funcționare a industriei alimentare, și pentru păstrarea sănătății noastre, însă de cele mai multe ori nu sunt înglobate toate aceste trei intenții când sunt utilizați pentru conceperea de produse.

Completează chestionarul despre Panettone și obține o

reducere de 10%

la produsele tale preferate!

×