Livrare gratuita la comenzi in valoare de peste 350 lei | Discount 5 lei la livrare pentru plata cu cardul la comenzi sub 350 lei

Ce sunt aditivii alimentari? Informații generale.

Aditivii alimentari sunt substanțe care, în mod normal, nu sunt consumate ca alimente în sine. Aceștia sunt adăugați în mod intenționat, în scop tehnologic si/ sau organoleptic (stimularea diferitelor organe de simț – văz, miros, gust), în produsele alimentare, având efecte certe de la care se așteaptă efecte convenabile asupra proprietăților alimentelor.

Aditivii sunt evaluați si autorizați de Comitetul Științific pentru Alimentație (SCF) și/sau Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), fiind incluși în lista UE doar aditivii considerați siguri.

Scopul utilizării acestor aditivi alimentari?

  • conservarea valorii nutritive
  • ameliorarea duratei de conservare şi stabilitate (care se traduce în diminuarea risipei alimentare)
  • îmbunătăţirea caracteristicilor senzoriale, respectiv a atractivităţii, fără a induce în eroare consumatorul
  • favorizarea fabricării, ambalării, depozitării, transportului

Ce semnifică numărul aditivului?

Aditivii alimentari apar mereu pe lista ingredientelor cu clasa funcțională din care fac parte (ex: coloranți) și numele specific (numărul său).

Să exemplificăm cu E 102

  1. Litera E: aditivul este aprobat de UE
  2. Prima cifră: clasa din care face parte
  3. Numărul întreg: permite identificarea aditivului

Clase de aditivi alimentari

Clasificarea substanţelor autorizate prin directivele CEE a fost făcută însă:

  • de o manieră precisă – doar pentru coloranţi (E 100), conservanţi (E 200) şi antioxidanţi și corectori de aciditate (E 300)
  • de o manieră puţin confuză – pentru: substanţe gelifiante (pornesc de la E 400), emulgatori (pornesc de la E 450), compuşi anorganici (pornesc de la E 500), agenţi de îngroşare, stabilizatori
  • fără a se urmări un sistem foarte clar – pentru aditivii din alte categorii, care au primit numere mai mari de 570.

În Comunitatea Europeană nu se pune accentul pe interdicţii, ci pe indicaţii de folosire corectă.

Important de reţinut despre Regulamentele adoptate cu privire la aditivi:

  • au un conţinut ce se modifică în timp, sunt dinamice,
  • sunt supuse unui proces continuu de actualizare, care cuprinde modificări diverse, precum:
  1. introducerea unor noi aditivi,
  2. restricționarea sau extinderea folosirii unor aditivi deja utilizaţi,
  3. limitarea sau sau extinderea cantităţilor şi alimentelor în care este permisă utilizarea aditivilor alimentari.

 

×