Vă povesteam în articolul anterior că voi reveni asupra subiectului pentru că am atâtea să vă spun. Vorbim despre un produs ce are o vechime de o mie de ani,
Așadar …
Perla oțeturilor balsamice se formează abia după 12 ani de așteptare, iar pe masură ce îmbătrânește devine mai apreciat și mai gustos. Cel mai vechi oțet balsamic de Modena are 150 de ani.
Având în vedere faptul că organizații internaționale formate din 5 experți verifică veridicitatea și calitatea acestor produse unicat, sunt respectate reguli foarte stricte:
- Toți producătorii care au trecut cu brio de aceasta testare vor îmbutelia oțetul într-o sticlă cu design unic, deoarece în spatele ei se află o lungă și o semnificativă tradiție. Mai exact, designerul Giorgetto Giugiaro a desenat-o și trebuie să prevină copierea acesteia. Această sticlă păstrează partea superioară a formei vechi, în timp ce baza e o suprafață sferică montată pe un piedestal. Cele două fețe afișează eticheta consorțiului producătorilor și marca personală a asociatului unic. Ambalajul reamintește simbolurile istorice ale acestui condiment Modenese (silueta Catedralei Modenei și a butoiului cu oțet) care se repetă ca textură pe toate ambalajele de cadouri.
Toate sticlele au o cantitate de 100ml.
- Tradiționalul oțet primește denumiri funcție de gradul de îmbătrânire, precum:
- Affinato: îmbătrânit între 12 și 25 ani, însoțit de o etichetă albă sau roșie;
- Extravecchio: îmbătrânit peste 25 ani, însoțit de o etichetă aurie.
Toate aceste sticle sunt îmbuteliate și sigilate sub strictă supraveghiere, având o serie unică. Orice produs care are altă sticlă sau o altă paletă de culori, cu siguranță nu putem vorbi de un produs unic.
Beneficiile Oțetului Balsamic
Cam câte beneficii vă imaginați că poate avea un oțetul balsamic dacă la început a fost folosit în scopuri medicinale?
Originea numelui Balsamico provine de la “Balsamo” – substanță parfumată folosită pentru ajutor medical. Această substanță devine foarte apreciată pe mesele ducilor, aristocraților și proprietarilor bogați. Cele mai vechi dovezi au fost găsite în anul 1046 d.C.
În timpul îmbătrânirii, oțetul balsamic absoarbe polifenoli antioxidanți din butoaiele lor de lemn. În timp ce originalul trebuie să aibă un conținut de polifenoli în jur de 26 mg polifenoli la 100 mg atunci când intră în butoaiele de lemn, aceasta crește aproape o sută de ori la 2000 mg polifenoli la 100 g sau mai mult pe măsură ce se concentrează, dintre care peste o treime sunt catechine (similare cu cele care se găsesc în ceaiul verde), quercetină și resveratrol, care sunt asociate cu beneficii pentru sănătate în vinul roșu. Oțetul balsamic obținut din struguri roșii (Lambrusco) conține mai mulți polifenoli decât oțetul balsamic auriu obținut cu struguri albi (Trebbiano).
Oțetul balsamic pentru cancer
Oțetul balsamic a fost evaluat pentru efectele sale asupra stării de bine, împreună cu alte ingrediente tradiționale, la femeile cu cancer de sân. În cadrul studiului, care a implicat 34 de femei, jumătate au urmat o dietă bogată în polifenoli, formată din 15 ml / zi oțet balsamic (infuzat cu mere, miere, fructe de cătină, rozmarin, salvie și busuioc) și au primit instrucțiuni să îl folosească în salate și supe de legume. Au luat și un extract de semințe de struguri bogat în polifenoli. După trei luni, bunăstarea fizică, funcțională și socială a celor care iau extractul a fost semnificativ mai bună decât a celor care nu folosesc amestecul de oțet balsamic.
Oțetul balsamic și colesterolul
În studiile de laborator, oțetul balsamic inhibă oxidarea LDL-colesterolului și reduce absorbția acestuia în celulele scavengerului (macrofage) care contribuie la inflamația, întărirea și întărirea arterelor. Prin urmare, se crede că oțetul balsamic contribuie la efectele benefice ale dietei mediteraneene pentru a ajuta la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride, dar nu există studii umane în prezent.
Oțetul balsamic și diabetul
Studii preliminare sugerează că oțetul balsamic activează celulele beta din pancreas care secretă hormonul insulinei. Cercetătorii au descoperit că consumul de cantități mici de oțet înainte de masă a scăzut nivelul de glucoză la adulții predispuși la diabetul de tip 2. (2012- Diabetes & Metabolism Journal, 2013 – Journal of Functional Foods .
Oțetul balsamic și digestia
Acidul acetic din oțetul balsamic conține probiotice, la fel cum ați găsi în iaurt sau kombucha. Conform unui studiu recent realizat de Institutul Național de Sănătate, probioticele ajută la „prevenirea și tratamentul afecțiunilor intestinului, cum ar fi intoleranța la lactoză, diareea asociată cu antibiotice și alergie ”.
Citește și “Ce este Oțetul Balsamic?”