Cu siguranță ai auzit de nenumăratele beneficii ale ciocolatei asupra sănătății fizice și psihice. Toate aceste beneficii provin de la cacaoa din compoziție. Dar, adevărul este că ciocolata obișnuită din comerț, inclusiv cea neagră, este atât de procesată încât își pierde cea mai mare parte din puterea nutritivă a boabelor de cacao și îți oferă doar exces de zahăr și grăsimi.
Dacă stai bine să te gândești, am ajuns în situația de a da bani pentru a ne deteriora sănătatea, pentru a ne satisface adicția creată de combinația de zahăr și grăsimi.
Dar poți ieși din aceasta capcană, consumând ciocolată raw-vegană – un adevărat super-aliment.
În cele ce urmează, îți explicăm diferențele dintre ciocolata raw vegană și ciocolata obișnuită, îți prezentăm beneficiile ciocolatei raw vegane asupra sănătății fizice și psihice și îți explicăm cum să identifici o ciocolată raw-vegană de calitate.
Diferențele dintre ciocolata raw-vegană și ciocolata obișnuită
În comerț găsești ciocolată neagră și ciocolată cu lapte din boabe de cacao prăjite, la temperaturi de 130-150°C, proces care provoacă pierderea majorității fitonutrienților. În schimb, ciocolata raw vegană de calitate e realizată din boabe crude de cacao, care conțin de până la patru ori mai mulți antioxidanți decât pudra de cacao tradițională.
De asemenea, mare parte din ciocolata găsită în comerț conține boabe de cacao alcalinizate, pentru a tăia din gustul mai acid și mai amar al boabelor de cacao 100% naturale. Însă, prin prelucrarea chimică și prăjirea boabelor de cacao se pierd între 60 și 90% din antioxidanții originali.
Iar nutrienții care mai rămân nu sunt absorbiți în organism, deoarece laptele prezent adesea în compoziția ciocolatei obișnuite interferează cu absorbția substanțelor antioxidante prezente în mod normal în cacao.
De asemenea, ciocolata ieftină din comerț nu conține unt de cacao, care este scump, ci lecitină de soia (de multe ori modificată genetic). Lecitina de soia modifică puritatea ciocolatei, aroma și textura sa originală – taie din gustul amar al ciocolatei.
Ciocolata raw vegană de calitate, conține, în schimb, boabe de cacao crude, fermentate, neprăjite, nesupuse alcalinizării și unt de cacao raw, păstrând toate componentele active benefice.
Ciocolata raw vegană de calitate nu conține zahăr rafinat. Gustul dulce al ciocolatei raw vegane este dat de înlocuitori naturali de zahăr, cu indice glicemic scăzut (ex. zahăr din flori de cocos) și extracte din fructe (ex. măr, căpșuni, lemn dulce).
Boabele de Cacao Crude – superaliment pentru Creier și Inimă
Cacaoa crudă este bogată în fitocomponente cu proprietăți benefice importante pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Nivelul fitocomponentelor prezente în boabele crude de cacao este semnificativ mai mare în comparație cu cele prăjite.
Cacaoa are un conținut ridicat de flavonoide, în concentrații mai mari decât cele găsite în ceaiul verde. Acestea au efecte benefice importante pentru sistemul cardiovascular, contribuind la protejarea vaselor de sange, subțierea sângelui și la scăderea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, flavonoidele din cacao au o putere antioxidantă, încetinind îmbătrânirea celulară.
Teobromina din cacaoa crudă are un efect tonic și stimulent asupra sistemului nervos central. Cu alte cuvinte, favorizează concentrarea și întârzie apariția senzației de oboseală. De asta se și recomandă consumul de ciocolată în perioadele cu activitate intelectuală intensă. Ciocolata neagră conține până la 3-10 grame de teobromină pe kilogram, pe când ciocolata cu lapte conține numai 0,6-4 g pe kilogram.
Triptofanul, un aminoacid esențial din cacao, acționează ca un neurotransmițător anti-stres, crescând nivelul de serotonină din organism. Serotonina este un neurotransmițător care combate stresul și promovează “fericirea”.
Feniletilamina prezentă în boabele de cacao crude, este produsă de creier și în timpul îndrăgostirii. Aceasta joacă un rol important în creșterea concentrării și atenției și acționează ca un tonic al dispoziției.
Anandamida din compozitia boabelor de cacao, este supranumită substanța chimică a bucuriei, deoarece menține mai mult timp starea de relaxare și bunăstare psihologică.
De asemenea, dacă vrei să obții mai mult magneziu și fier, cacaoa este cea mai bogată sursă pentru ambii nutrienți. Boabele de cacao sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine, potasiu, calciu, crom, zinc și sulf.
Cocobiota – flora microbiană naturală a boabelor de cacao neprăjite, cu activitate probiotică și prebiotică
Drumul de la boabele de cacao la ciocolată include mai mulți pași: fermentare, uscare, prăjire, măcinare…
Fermentarea boabelor de cacao nu necesită culturi inițiale sau condiții climatice artificiale (temperatură, lumină sau umiditate). Fermentarea boabelor de cacao este un proces spontan, condus de o succesiune microbiană ordonată a unei game largi de drojdii, bacterii de acid lactic și acid acetic, unele bacterii aerobe formatoare de spori și diferite specii de ciuperci filamentoase.
Cocobiota este denumirea dată unității specifice de bacterii și ciuperci care determină fermentația spontană de după recoltarea boabelor de cacao și care poate avea un efect benefic asupra sănătății. De exemplu, studiile arată că bacteriile acidului acetic reglează imunitatea, iar bacteriile lactice prezintă o activitate semnificativă antifungică și de scădere a colesterolului.
Însă, prin prăjire, majoritatea acestor bacterii benefice dispar. De aceea, în realizarea ciocolatei raw vegane nu se prăjesc boabele de cacao.
La Dietă? Consumă ciocolată neagră raw vegană!
Conținutul ridicat de zahăr și grăsimi al produselor pe bază de cacao i-au determinat pe dieteticieni să recomande persoanelor cu probleme de greutate să evite ciocolata. Însă, această recomandare nu este justificată în cazul ciocolatei negre raw vegane.
Studiile recente arată că un consum mai ridicat de ciocolată neagră este asociat cu depunerea mai mică de grăsime la adolescenții europeni. În plus, polifenolii din cacao reduc biosinteza și absorbția intestinală a lipidelor și carbohidraților. Alte studii au arătat că ciocolata neagră restabilește sensibilitatea la insulină și scade nivelul de glucoză din sânge.
În ciocolata raw vegană de calitate zahărul rafinat poate fi înlocuit cu zahăr din flori de cocos, care are un indice glicemic scăzut sau scăzut spre mediu – între 35 și 54, în timp de zahărul „obișnuit” depășește 60. Acest lucru se datorează inulinei din zahărul de cocos, care încetinește absorbția glucozei în organism și care este cunoscută pentru capacitatea sa de a crește absorbția mineralelor și de a reduce infecțiile intestinale și prevalența cancerului de colon. Alți îndulcitori naturali care pot înlocui zahărul alb și brun: lucuma (fruct exotic din Peru), rădăcina de cicoare.
Prin urmare, consumul de ciocolată neagră raw vegana este chiar indicat când ești la dietă.
Nu toate ciocolatele raw vegane sunt la fel!
De ce ciocolata Matu este diferită?
- Are un conținut ridicat de cacao, sub formă de boabe de cacao fermentate, neprăjite, care își păstrează fitonutrienții (polifenoli, flavonoide, vitamine și minerale, acizi grași esențiali).
- Una dintre puținele companii din lume care produce ciocolată cu boabe de cacao crude. Realizată manual la temperaturi scăzute pornind de la semințe de cacao. Procesul de producție are loc complet sub 42 ° C, temperatura tipică a mediului tropical, astfel că enzimele nu se degradează.
- Fără lactoză, pentru a susține procesul de absorbție al fito nutrienților din boabele de cacao;
- Fără lecitină de soia. Conține unt de cacao raw.
- Fără gluten.
- Fără zaharuri rafinate, doar cu îndulcitori naturali cu indice glicemic scăzut.
- Conține doar ingrediente BIO și are un ambalaj eco;
- Toată activitatea antreprenorială se desfășoară după un model de afaceri etic.
Comandă online ciocolată bio raw-vegană Matu din magazinul nostru online: