Livrare gratuita la comenzi in valoare de peste 350 lei | Discount 5 lei pentru plata online

Conținutul de licopen din sosurile de tomate și beneficiile acestuia pentru sănătate

Probabil ne-ai auzit menționând cel puțin o dată passata di pomodoro BioOrto din magazinul nostru și principalul ei beneficiu – conținutul ridicat de licopen. Ne referim la un sos organic de tomate ce conține cu 69% mai mult licopen decât orice brand din lume, potrivit unei analize efectuate în departamentul de Științe ale mediului și Tehnologia mediului din cadrul Universității din Salento, Lecce, Italia.

Mai departe vom discuta despre ce este licopenul, cum îl activăm atunci când preparăm termic alimentele bogate în acest compus și din ce alte surse îl putem introduce în alimentația noastră. 

Ce este licopenul?

Licopenul este un antioxidant carotenoid și un compus natural care contribuie la culoarea roșu închis a fructelor și legumelor. Ca atare, licopenul se va găsi în cantități mari în roșii, dar și în pepenele verde, grapefruit-ul roz sau caise. 

Licopenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Este de două ori mai puternic decât beta-carotenul și de 10 ori mai puternic decât alfa-tocoferolul. În plus, licopenul este cel mai predominant carotenoid din sânge.

Suplimentarea cu licopen este recomandată pentru a preveni bolile cardiovasculare, cancerul de prostată, de sân, plămân, vezică urinară, ovare, colon, precum și pancreas. De altfel, licopenul poate scădea nivelul colesterolului și poate reduce riscul de infarct miocardic, potrivit unui studiu efectuat în 10 țări europene.

Cum activăm licopenul?

Roșiile și produsele din roșii sunt cunoscuți ca factori potențiali de reducere a biomarkerilor de stres oxidativ. Totodată, licopenul este singurul antioxidant a cărui cantitate sporește de aproximativ 4-6 ori atunci când este preparat termic. 

Știai astfel că..

Roșiile se numără printre puținele fructe și legume al căror conținut nutrițional crește odată cu gătirea versus varianta crudă? Gătirea la abur sau fierberea tomatelor sunt cele două maniere prin care se poate crește substanțial conținutul de licopen din acestea. 

Astfel, prelucrarea roșiilor crude folosind căldură, așa cum se face la prelucrarea sosurilor și sucurilor de roșii, transformă licopenul natural într-o formă mai ușor de absorbit de către corpul uman.

Deși carența de licopen nu este un concept bine definit, doza zilnică recomandată este de minim 10 micrograme. Cu o lingură de passata BioOrto care să depășească cu puțin 3 grame de produs, ți-ai asigurat deja doza zilnică recomandată de licopen. În tabelul de mai jos, poți consulta conținutul de licopen din passata BioOrto în comparație cu alte câteva branduri cunoscute.

Știai că..

Licopenul este liposolubil? Este mult mai bine absorbit de organism în prezența grăsimilor. Adaugă preparatului ulei de măsline pentru a amplifica absorbția licopenului. 

De altfel, alte tipuri de procesare ale licopenului îi cresc absorbția acestuia, cum ar fi măcinarea, marinarea, fermentarea sau înghețarea.

Alte surse naturale de licopen

Produsele pe bază de roșii sunt urmate, în clasamentul conținutului de licopen, de roșiile proaspete, pepenele verde și ardeiul iute proaspăt. Dacă vrei să suplimentezi licopenul din alimentația ta, poți alege să consumi și legume cu frunze verzi și frunzele de dovleac.

×