Schimbă repertoriul de la clasicul cozonac la rulouri babka pline de cremă artizanală de fistic bio și ciocolată neagră. Rețeta noastră este realizată în colaborare cu TasteBazaar și este una dintre propunerile noastre pentru sărbătorile de iarnă, dar și alte ocazii dulci.
Ingrediente pentru 12-14 rulouri:
- 500 gr făină
- 30 gr zahăr
- o linguriță de sare
- 7 gr drojdie uscată
- coaja unei lămâi
- 275 ml lapte
- 75 gr unt
- 2 ouă
- 100 gr cremă de fistic Bio Bronte
- 80 gr ciocolată Matù 75% cacao
- 50 gr fistic crud
Modalitate de preparare:
Se pun untul și laptele într-un ibric și se încălzesc ușor, până când se topește untul. Se lasă să se răcească până rămâne doar puțin cald.
Într-un bol se pune făina, zahărul, sarea, drojdia și coaja de lămâie și se amestecă.
Peste amestecul de făină se adaugă laptele cu unt și un ou. Se frământă aluatul 5 minute. Se acoperă vasul și se lasă la crescut până când aluatul se dublează în volum (1-1,5 ore).
Se împarte aluatul în două și se întinde în două foi dreptunghiulare de aprox 30×40 cm.
Se întinde crema de fistic peste o foaie de aluat, se presară ciocolata și fisticul tocate.
Se acoperă cu a doua foaie și se presează ușor. Se taie apoi fâșii de aprox. 2 cm lățime (pe lungimea aluatului).
Fiecare fâșie se răsucește și apoi se învârte în jurul degetelor de 2-3 ori, iar la final, ultima bucată se trece peste mijloc.
Se așază rulourile pe o tavă, se acoperă cu un șervet textil și se mai lasă la crescut 30-45 min.
Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade. Rulourile se ung cu ou bătut și se coc timp de 20 de minute.
Separat, e dau în clocot 75 gr de zahăr cu 75 ml de apă, iar când se topește zahărul, se iau de pe foc și se adaugă o lingură de extract de vanilie.
Când se scot rulourile din cuptor, se ung cu siropul de vanilie și se mai presară peste ele fistic tocat.