Livrare gratuita la comenzi in valoare de peste 350 lei | Discount 5 lei pentru plata online

Ulei de măsline bio premium / EVOO – cum îl găsim?

Probabil v-ați întrebat de multe ori ce ulei de măsline să cumpărați având în vedere că piața abundă de ofertă… dar cum îl alegem pe cel potrivit?

Și eu am avut aceeași nelămurire cu 3 ani în urmă, însă pasiunea pentru o alimentație sănătoasă, dorința de a oferi familiei mele ce este mai bun m-a îndemnat să pornesc în căutarea celor mai sănătoase și puțin procesate produse, printre care și Uleiul de Masline.

Primul meu gând a fost că am nevoie de un ulei obținut din cultura biologică, prea vestitul ulei de măsline extravirgin bio! Nu am pornit la drum cu preconcepția că bucătăria italiană este cea mai sănătoasă (cu toate că e cea mai delicioasă) , ci am vrut să analizez o varietate largă de produse din care să fac o alegere obiectivă. Printre altele nu am putut să mă abțin și am verificat topul uleiurilor premiate … ce să vezi?! … Italia e în top, sinceră să fiu mă așteptam dar mi-am dorit un proces drept de selecție.

Las mai jos aceste statistici să ne convingem cu toții:

Country of Origin Best Gold Silver Awards Entries Success Rate (%)
Italy 5 118 34 157 223 70
Spain 4 84 25 113 154 73
United States 0 28 24 52 96 54

Așadar am răspuns la întrebarea: În ce țară uleiul de măsline este cel mai bun?

Acum să vedem la ce caracteristici suntem atenți când alegem uleiul de masline bio?

Voi nota mai jos caracteristici agreate la nivel mondial de instituții și cercetări certificate, și nu informații interpretate.

Așadar, IOC (International Olive Council) este responsabil de stabilirea standardelor de calitate pentru întreaga piață de uleiuri, iar UP EVOO (Ultra Premium Extra Virgin Olive Oil) este cel mai înalt standard de calitate din lume, deoarece utilizează cea mai largă serie de teste disponibile și aplică cele mai stricte limite la toate standardele chimice, adică într-un cuvânt este cel mai în măsură să ne informeze cu privire la produsele de nișă din imensa industrie a uleiurilor de măsline.

Adaug aici un tabel care vorbește de la sine:

Chemical Parameters Determination Indicators Extra Virgin Standard UP Standard
Free Fatty Acids (FFA) Free Fatty Acids are formed due to breakdown of the triacylglycerols in oils during extraction. Fatty acids are „free” when the are no longer bound to any other molecules. An elevated level of FFA can indicate poor quality or mishandled fruit, too much time between harvesting and extraction, poor storage and/or high temperature during extraction. Units: % as oleic acid
IOC limit ≤ 0.8
Units: % as oleic acid
UP limit ≤ 0.3
Peroxide Value Peroxides are primary oxidation products that are formed when oils are exposed to oxygen causing defective flavors and odors Primary measurement of rancidity in oil. Higher peroxide levels indicate oxidized and/or poor quality oil & give an idea of the freshness & storage conditions. Units: mEQ O2/kg oil
IOC limit≤20
Units: mEQ O2/kg oil
UP limit ≤9

Cel mai mare raiting de calitate ne este indicat de procentul de aciditate al uleiului, numit acid oleic. Conform IOC  (International Olive Council), uleiul extravirgin de măsline trebuie să aibă un procent de aciditate mai mic sau egal cu 0,8%. Marea majoritate a uleiurilor de măsline prezente în piață sunt denumite extravirgine deoarece îndeplinesc această limită superioară stabilită de IOC, însă cu adevarat calitatea uleiului de masline este atunci când acest procent este cât mai scăzut. Scala de măsurare este de la 0,1% până la 0,8%. Verificând uleiurile noastre vedem că Ogliarola și Coratina se laudă cu un procent de 0,3% acid oleic, iar Peranzana, vedeta uleiurilor noastre, se laudă cu un procent de 0,28%!

Al doilea criteriu important este dat de cantitatea de antioxidanți prezenți și observăm că uleiurile noastre se încadrează în limita uleiurilor EVOO din ambele perspective.

Bazat pe toate aceste criterii și informații am luat decizia ca furnizorul de ulei de măsline bio să fie Bio Orto!  Așteptăm cu nerăbdare părerile voastre, prieteni dragi!

 

Cu drag,

Diana

×