Livrare gratuita la comenzi in valoare de peste 350 lei | Discount 5 lei pentru plata online

uleiuri de masline de calitate

Cum deosebim uleiurile de măsline de calitate?

Alegerea unui ulei de măsline de pe un raft plin de varietăți și sub diferite prețuri poate să fie o reală provocare. De la o sticlă de ulei de măsline de 30 lei și până la un brand premium de peste 100 de lei, ce trebuie să știi mai exact pentru a face cea mai calitativă alegere și pentru a deosebi uleiurile de măsline de calitate?

Este timpul să cunoști mai bine unul dintre cele mai iubite și cel mai puțin înțelese ingrediente din bucătăria ta. Și totul începe cu o citire corectă a etichetei.

  1. Acidul oleic.

    Este primul și probabil cel mai cunoscut indice al calității pentru publicul larg. Vei recunoaște un ulei de măsline calitativ după un procent între 0.1 și 0.8% de acid oleic. Regula de aur: cu cât indicele acidului oleic este mai mic, cu atât calitatea produsului este mai ridicată.

În selecția noastră de uleiuri de măsline BioUp, vei găsi sortimente cu acid oleic între 0.15 – 0.3%. Însă această calitate și acest indice pot varia de la an la an, de la o recoltă la alta. Așadar, există marea posibilitate ca un produs îmbuteliat în acest an să nu aibă indice similar cu cel din anul precedent. Totuși, variațiile acestui indice pentru sortimentele noastre sunt mici – între 0.1 și 0.3% de la an la an. Prin alegerea unui ulei cu acid oleic mai mic de 0.5%, avem negreșit garanția unei alegeri corecte. 

Același lucru este valabil și pentru gustul unui sortiment de ulei de măsline. În funcție de factori externi, meteorologici șamd, gustul variază în fiecare an. Acest lucru se reflectă și în premiile câștigate de un sortiment de ulei de măsline. Un ulei premiat într-un an nu are nicio garanție că va fi recunoscut cu același titlu și în următorul an. 

 Pentru anul 2022, ne mândrim cu sortimentele noastre de uleiuri și indicele lor calitativ de acid oleic:

BioOrto Ulei de masline Coratina extravirgin bio – 0.15% acid oleic

BioOrto Ulei de masline Ogliarola extravirgin bio – 0.17% acid oleic

BioOrto Ulei de masline Peranzana extravirgin bio – 0.23% acid oleic

     2. Polifenolii.

     Sunt o categorie de micronutrienți naturali cu activitate antioxidantă, iar un ulei de măsline calitativ se poate recunoaște și după acest indice – al polifenolilor. Prin definiție, un ulei de măsline bogat în polifenoli conține cel puțin 250 mg polifenoli per kilogramul de produs. Așadar, nu toate sortimentele de ulei sunt bogate în acești compuși – totul depinde de cum sunt acestea procesate și stocate. Regula de aur: cu cât mai mulți polifenoli, cu atât mai bun sortimentul de ulei.

În selecția noastră de uleiuri, sortimentele variază în conținutul de polifenoli între 267 și 653 mg/kg. Prin comparație, la nivel mondial, Liokareas deține medalia de aur în 2021 cu sortimentul Rx High Polyphenol Extra Virgin Olive Oil pentru cel mai sănătos ulei, cu un conținut de 959 mg/kg polifenoli. Acest indice al uleiului Liokareas se traduce într-un gust robust, puternic, amărui și picant.

BioOrto Ulei de masline Coratina extravirgin bio – 653 mg/kg polifenoli

BioOrto Ulei de masline Peranzana extravirgin bio – 372 mg/kg polifenoli

BioOrto Ulei de masline Ogliarola extravirgin bio – 267 mg/kg polifenoli

     3. Indicele de peroxid.

     Acesta se referă la starea de oxidare a produsului, indicând degradarea și îmbătrânirea produsului și, ca atare, un gust rânced și neplăcut. Cantitatea mai mică de peroxizi a unui ulei de măsline este mai bună garantează pentru un produs neoxidat, proaspăt, păstrat în condiții optime. Regula de aur: cu cât este indicele mai mic de peroxizi, cu atât mai calitativ sortimentul de ulei de măsline și cu atât mai lungă perioada de consum a acestuia.

În legislația curentă, pentru uleiurile de măsline virgine și extravirgine recomandate pentru alimentație, limita maximă a indicelui de peroxizi este de 20 meq O2/kg. Pentru sortimentele noastre de uleiuri, aceștia sunt indicii de peroxizi:

BioOrto Ulei de masline Coratina extravirgin bio – 3.2 meq O2/ kg ulei

BioOrto Ulei de masline Ogliarola extravirgin bio – 5.9 meq O2/ kg ulei

BioOrto Ulei de masline Peranzana extravirgin bio – 6.2 meq O2/ kg ulei

     4. Evaluarea organoleptică.

     Caracteristicile organoleptice ale uleiului de măsline sunt culoarea, parfumul și fluiditatea acestuia. Concentrațiile diferite de compuși fenolici tanici, clorofile sau flavonoide balansează sortimentele de ulei de la senzații puternic înțepătoare la uleiuri dulci și domonale. Evaluarea acestora însă se supune subiectivității.

Din gama noastră de uleiuri, Ogliarola este un ulei de măsline ideal pentru copii și bebeluși. Produs dintr-un ulei ”monocultivar”, dintr-un singur soi de măslină, are un gust echilibrat și textură mătăsoasă, fără a copleși cu un gust intens de măsline.

Sortimentul Peranzana se identifică printr-un amestec echilibrat de note amărui și picante. Un ulei fin, acesta miroase puternic a roșii proaspăt culese și ierburi aromatice, dintre care se remarcă notele de busuioc și pătrunjel.

Cu cea mai scăzută aciditate, Coratina este totuși un ulei puternic și robust, cu un gust intens fructat, amărui și picant. Pe lângă aceste caracteristici, acesta este și sortimentul care însumează cele mai bune beneficii pentru sănătate.

×